Μονοπάτια

 

Η πρόσβαση στα σημαδεμένα μονοπάτια είναι δυνατή όλο το χρόνο. Εξαιρούνται οι ημέρες της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαϊου – 31 Οκτωβρίου) που ο δείκτης πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3,4 ή 5. Ο δείκτης πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς ανανεώνεται κάθε μέρα για την επόμενη και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και του Φορέα Διαχείρισης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2554032209.

 

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος. Για μια άνετη περιήγηση θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια πεζοπορίας, τσάντα πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής είναι απαραίτητα τα κιάλια.paratirio-dadia

Πορτοκαλί μονοπάτι

Το μονοπάτι αυτό είναι μικρής δυσκολίας με ήπιες κλίσεις. Ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης και οδηγεί στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών από όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε γύπες και αετούς να τρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα με αργό περπάτημα. Στη διαδρομή θα ακολουθήσετε παλιούς καρόδρομους που διέρχονται μέσα από πυκνό δάσος, ξέφωτα και ρεματιές με πλούσια βλάστηση. Θα ανακαλύψετε ίχνη μικρών και μεγάλων θηλαστικών, ενώ στα βράχια που βρίσκονται κοντά στο μονοπάτι θα δείτε να γυροπετούν μαυροπελαργοί, φιδαετοί, διπλοσάινα, γερακίνες και πολλά άλλα πουλιά.

 

Κίτρινο μονοπάτι

Το κίτρινο μονοπάτι επιστρέφει από το παρατηρητήριο στο Κέντρο Ενημέρωσης. Η διάρκεια του είναι 45 λεπτά και η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική. Ακολουθώντας τον παλιό καρόδρομο που συνέδεε τη Δαδιά με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ποτάμι της Λύρας θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε πολλά από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στα διάκενα του δάσους και να αφουγγραστείτε το κελάηδημα των μικρών πουλιών που δραστηριοποιούνται τριγύρω σας. Αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε σπίνους, καλόγερους, τσίχλες και δρυοκολάπτες.

 

Κόκκινο μονοπάτι

Ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης και οδηγεί στην κορυφή Γκίμπρενα σε υψόμετρο 520 μέτρων περίπου. Είναι μονοπάτι μέσης δυσκολίας, με ανηφορική κλίση. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη διαδρομή αυτή διάρκειας 120 λεπτών θα αποζημιωθείτε σίγουρα από το διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο με τη μαύρη πεύκη και τις διάσπαρτες βελανιδιές. Λίγο πριν την κορυφή θα συναντήσετε τα ερείπια του βυζαντινού οχυρού. Η πανοραμική θέα όλης της προστατευόμενης περιοχής είναι εντυπωσιακή, ενώ στον ουρανό μπορείτε να θαυμασετε το πέταγμα των αρπακτικών πουλιών και των γυπών.

 

Μπλε μονοπάτι

Η επιστροφή από την κορυφή της Γκίμπρενας διαρκεί περίπου 90 λεπτά και η κατάβαση είναι μέτριας δυσκολίας. Κατά τη διαδρομή θα ακολουθήσετε παλιά μονοπάτια που διασχίζουν δασικές εκτάσεις, με δρυς, γαύρους, κουμαριές, φιλίκια, ρείκια και πλήθος άλλων θάμνων και αγριολούλουδων. Ακολουθώντας το Διαβολόρεμα, όπως εκβάλλει από τα βουνά στην μικρή, εύφορη πεδιάδα της Δαδιάς θα φτάσετε στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις παρυφές του δάσους, που αποτελούν χώρο κυνηγιού για τα αρπακτικά πουλιά. Προς το τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε μια μικρή σπηλιά, που παλιά χρησίμευε ως στάνη, για να καταλήξετε σε ένα μικρό χώρο αναψυχής, στη θέση Τσάμι με την περίφημη βρύση, στα δυτικά όρια του οικισμού της Δαδιάς.

MONOPATIA 3PTYXO
Δείτε τον χάρτη σε υψηλή ποιότητα