Blog

Σύλληψη για παράνομη μεταφορά αετογερακίνας (Buteo rufinus), στο τελωνείο Κήπων

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αφορούν τη σύλληψη αρπακτικού πουλιού, από Ιρανό, στο Δάσος της Δαδιάς με σκοπό το παράνομο εμπόριο αρπακτικών πουλιών.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής με αγγλικό διαβατήριο και διαμένει για 17 χρόνια στην Αγγλία, προσπάθησε να εισάγει στη χώρα μας, από τα σύνορα των Κήπων, το σπάνιο αρπακτικό πουλί (Buteo rufinus), με πιθανή προέλευση την Τουρκία, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι υπάλληλοι του τελωνείου, έχοντας πρόσφατα ενημερωθεί από το wwf Ελλάς- πρόγραμμα Δαδιάς για το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων ειδών, κινητοποιήθηκαν αμέσως και ειδοποίησαν τη Δασική Υπηρεσία η οποία, μαζί με εκπρόσωπο του Τμήματος Περ/ντος και Υδρ/μίας της ΠΑΜΘ διαχειρίστηκαν το περιστατικό.

Το πουλί κατασχέθηκε από το τελωνείο και παραδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 288α του Ν.Δ. 86/1969 στο Δασαρχείο Σουφλίου. Ο κατηγορούμενος, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για λαθρεμπόριο και παράνομη εισαγωγή στη χώρα, είδους της άγρια πανίδας, κατά τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 258 παρ. 6 και 287 του Ν.Δ. 86/1969 καθώς και στα άρθρα 1 παρ.2, 6 και 11 παρ.2, εδάφιο β1α της Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ Β’ 1495)/2010.

Το δικαστήριο τον απάλλαξε για λαθρεμπορία, αφού κατέβαλε στο τελωνείο πρόστιμο 768 ευρώ, αλλά καταδικάστηκε με 20 μέρες φυλάκιση, για τις οποίες δόθηκε διετή αναστολή, για την απόπειρα παράνομης εισαγωγής στη χώρα είδους της άγρια πανίδας και επιβαρύνθηκε με 80 ευρώ για τα έξοδα της δίκης.

Το δικαστήριο κατακύρωσε την κατάσχεση και το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του πουλιού στο Δασαρχείο Σουφλίου. Η Υπηρεσία θα του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 48 του 4280/2014 (ΦΕΚ Α΄159) που θα κυμανθεί από 1.500 έως 30.000 ευρώ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το αρπακτικό πουλί πριν από 2 μήνες από pet shop της Αγγλίας για το γιό του.

Το πουλί, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και φροντίζεται από το εξειδικευμένο του προσωπικό.

Δυστυχώς, το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων ειδών αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στο λαθρεμπόριο άγριων ζώων, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικοσυστήματος.