Blog

Οδική Διαδρομή Δ4-Δ5

Διάρκεια διαδρομής: 5-6 ώρες.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν την παρακάτω οδική διαδρομή είτε μεμονωμένα με δικό τους ΙΧ 4χ4 είτε με όχημα του Φορέα Διαχείρισης, συνοδεία προσωπικού, κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το κόστος ξενάγησης με τα οχήματα και το προσωπικό του Φ.Δ. μπορείτε να καλείτε στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2554032209 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00.

Η διαδρομή διέρχεται κυρίως από χωμάτινους δασικούς δρόμους μέσης έως δύσκολης βατότητας. Απαιτείται όχημα 4×4. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ανεξάρτητα από την εποχή, καλά παπούτσια (trekking). Τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να φοράτε μακρύ παντελόνι και να έχετε μαζί σας, γυαλιά ηλίου, καπέλο και σακίδιο για νερό και τροφή.

perioxi_xenagisisΜια μαγευτική οδική διαδρομή, συνολικού μήκους 110 χλμ. περίπου, που διέρχεται από την καρδιά του Ε.Π. και προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και εκπληκτικά σημεία θέας και παρατήρησης άγριας ζωής που είναι συνυφασμένα με το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και την πλούσια βιοποικιλότητα του. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την πολιτιστική, ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά του κεντρικού Έβρου έχοντας την ευκαιρία να δει τα μεγαλιθικά μνημεία (ντολμέν) της Κοτρωνιάς, τα λιθόκτιστα γεφύρια της Σιδηρούς και της Γιαννούλης και τα γραφικά μοναστήρια της Κορνοφωλιάς και της Δαδιάς.

Η διαδρομή ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στη Δαδιά και μετά από μια σύντομη στάση για παρατήρηση πουλιών στο Διαβολόρεμα ακολουθεί την επαρχιακή οδό Δαδιάς – Λουτρού. Περνώντας τον χώρο αναψυχής Κατραντζήδων, φτάνουμε στα ερείπια του οικισμού Πεσσάνης και ακολούθως στο χώρο αναψυχής των Τριών Βρύσεων. Αφού απολαύσουμε την ιδιαίτερη θέα στο ύψωμα Ρόγκι, κατευθυνόμαστε μέσω δασικού χωματόδρομου προς τον οικισμό της Κοτρωνιάς.

20160921_072727893_iosΠροηγείται μια στάση στον Πετρότοπο Κοτρωνιάς όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τα Μεγαλιθικά Μνημεία (ντολμέν) που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Κατόπιν, μέσα από τα παραγωγικά δάση του κεντρικού Έβρου, φτάνουμε στον οικισμό της Κοτρωνιάς που αποτελεί σημείο πανοραμικής θέας ολόκληρου του Εθνικού Πάρκου.

img_20160921_115128Έπειτα, ακολουθούμε τη διαδρομή για τον οικισμό της Σιδηρούς μέσα από διαχειριζόμενα δρυοδάση με παραδοσιακές πηγές με γάργαρο δροσερό νερό. Αξίζει, οπωσδήποτε, να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε τα παραδοσιακά λιθόκτιστα γεφύρια της Σιδηρούς και της Γιαννούλης.

gefura_sidirou1

 

img_20160921_141923Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Σουφλί την πόλη με την μεταξένια ιστορία και παράδοση και τα υπέροχα Μουσεία Μεταξιού όπου ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για τον κύκλο παραγωγής του μεταξιού. Έπειτα, ακολουθώντας το αγροτικό οδικό δίκτυο οδηγούμαστε στην πανέμορφη και γραφική Ι.Μ. Πορταϊτισσας Κορνοφωλιάς. Τέλος, μέσα από το αγροτικό οδικό δίκτυο, επιστρέφουμε στο χωριό της Δαδιάς.

20160921_120607192_ios

 

Το αντίστοιχο κείμενο στα αγγλικά βρίσκεται εδώ:

Driving route Δ4 – Δ5