Blog

Η Πλαγάρα, ο Μαυροπετρίτης από Αντικύθηρα, στη Θράκη

Τι ψάχνει ένας Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα στη Θράκη; Την αγαπημένη του τροφή φυσικά, που αυτή την εποχή είναι τα μεγάλα έντομα τα οποία συλλαμβάνει με επιδέξιους εναέριους ελιγμούς.

Η Πλαγάρα, ένας θηλυκός Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα, στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένας μικρός δορυφορικός πομπός εντοπισμού θέσης, επισκέφθηκε φέτος το Μάιο το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου προκειμένου να εκμεταλλευθεί την αφθονία τροφής στα δάση και τους υγρότοπους της περιοχής. Φαίνεται μάλιστα, πως οι περιοχές ήταν ιδιαίτερα πλούσιες, έτσι ώστε η Πλαγάρα παρέμεινε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου για 15 ημέρες. Κατά τις εξορμήσεις της έφτασε ως το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ενώ επισκεπτόταν συχνά τις πεδιάδες ανατολικά του ποταμού Έβρου, το ανατολικό δέλτα και τα στενά του Ελλήσποντου όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις αρχές Ιουνίου.

Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι μεσαίου μεγέθους, που, όπως μαρτυρά και το όνομά του, έχει σκούρο χρωματισμό. Φωλιάζει στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και αποτελεί το μόνο πουλί στην βιογεωγραφική περιοχή της Δυτικής Παλαιαρκτικής (όπου ανήκει και η Ευρώπη), το οποίο γεννά στα τέλη του Ιουλίου. Η ιδιαιτερότητα του αυτή οφείλεται στο γεγονός πως φροντίζει να συγχρονίσει την εποχή του ταΐσματος των νεοσσών του, με τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών, έτσι ώστε να έχει στη διάθεσή του μια συνεχή, πλούσια σε πρωτεΐνες, πηγή τροφής για τις ανάγκες τους. Τα μέρη που φωλιάζει είναι τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου, καθώς από εκεί διέρχονται σε μεγάλες πυκνότητες τα μικρόπουλα κατά τη μετανάστευση. Οι Μαυροπετρίτες είναι κοινωνικά πουλιά και φωλιάζουν πολλοί μαζί σε γκρεμούς και βραχώδεις ακτές, δημιουργώντας χαλαρές αποικίες. Τον υπόλοιπο καιρό είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγοι και αναζητούν την τροφή τους σε ευρύτερες περιοχές. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως από τα πλέον σημαντικά είδη της χώρας μας, δεδομένου του ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη οι Μαυροπετρίτες ξεκινούν ένα ταξίδι ως τη μακρινή Μαδαγασκάρη. Όλοι οι Μαυροπετρίτες του κόσμου ξεχειμωνιάζουν εκεί. Οι νεαροί Μαυροπετρίτες πραγματοποιούν το ταξίδι αυτό ολομόναχοι, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη τους πτήση.
Το πρόγραμμα LIFE Φύση “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC σε 7 νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων.
Περισσότερα για το πρόγραμμα: www.lifefalcoeleonorae.gr

Ευχαριστούμε την NCC – Περιβαλλοντικές Μελέτες ΕΠΕ για την αποστολή των πληροφοριών και των χαρτών.

%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b1_%ce%b8%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b7 %cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b1_el