Blog

Δακτυλιώσεις νεοσσών Μαυρόγυπα

Ο Φορέας Διαχείρισης ολοκλήρωσε φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, με επιτυχία τη δακτυλίωση νεοσσών Μαυρόγυπα στις φωλιές τους.

Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, οι Μαυρόγυπες κάνουν τις τεράστιες φωλιές τους, διαμέτρου μέχρι και 3 μέτρων, σε ψηλά πεύκα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 μέτρα σε ύψος.

Εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, αναρριχάται στα δέντρα για να προσεγγίσει τα μικρά Μαυρογυπάκια, έτσι ώστε να να τους τοποθετηθεί ένα μεταλλικό κι ένα πλαστικό δαχτυλίδι στα πόδια, καθώς και μία ετικέτα με μοναδικό αριθμό στο φτερό. Επιπλέον συλλέγονται βιολογικά δείγματα για να διερευνηθεί η κατάσταση της υγείας των πουλιών και να γίνουν γενετικές αναλύσεις. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προτεραιότητα έχει η ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των πουλιών.

Σκοπός της δακτυλίωσης είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε τα πουλιά, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τις συνήθειές τους, όπως τα μέρη που επισκέπτονται, την πιστότητα στα ζευγάρια και τις φωλιές τους, την ηλικία και τα αίτια θνησιμότητάς τους και άλλες δημογραφικές παραμέτρους, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία τους.

Η δακτυλίωση νεοσσών Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι μία μακροχρόνια δράση, η οποία από το 2003 μέχρι και το 2014 υλοποιούνταν από το WWF Ελλάς, ενώ από το 2015 τη σκυτάλη πήρε ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος μέχρι και σήμερα έχει δακτυλιώσει συνολικά 14 νεοσσούς.

 

img_41561 img_42271 img_42991