Blog

Παγκόσμια Ημέρα προστασίας των Γυπών

21032682_1258415620952265_8188442996380022755_n

 

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. ο Φορέας Διαχείρισης γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία των Γυπών διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις για τους γύπες τον ρόλο τους και την αξία τους για τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο. Μαθαίνουμε για τα τρία είδη γύπα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Πάρκο μέσα από παιχνίδια ρόλων και ζωγραφική και στέλνουμε ένα γράμμα στον Γυπαετό, το τέταρτο είδος γύπα που η τελευταία του καταγραφή είναι στις αρχές της δεκαετίας του ’90!
Σας περιμένουμε όλους!

 

 

Οι γύπες είναι μια οικολογικά σημαντική ομάδα πουλιών που αντιμετωπίζουν μια σειρά απειλών σε πολλές περιοχές που εμφανίζονται. Αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της τροφικής αλυσίδας αφού τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος και εμποδίζοντας τη μετάδοση ασθενειών σε άλλους πληθυσμούς. Συναντώνται σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Οι πληθυσμοί πολλών ειδών παγκοσμίως είναι υπό πίεση και ορισμένα είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
Στην Ευρώπη αναπαράγονται τέσσερα είδη γύπα: ο Μαυρόγυπας, ο Γυπαετός, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης τα οποία απαντώνται και στη χώρα μας. Οι πληθυσμοί τους απειλούνται με εξαφάνιση και επομένως προστατεύονται από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία.
Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, συναντώνται τα τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης. Ο Μαυρόγυπας (εμβληματικό είδος του Εθνικού Πάρκου σχηματίζει εδώ την τελευταία του αναπαραγωγική αποικία στη Βαλκανική χερσόνησο), το Όρνιο και ο Ασπροπάρης.
Στο Δάσος της Δαδιάς εφαρμόζονται, εδώ και πολλά χρόνια, μέτρα προστασίας του πληθυσμού των γυπών τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και καταγραφή τους, την ενίσχυση της τροφής τους σε ειδικό χώρο, την δημιουργία ειδικών ζωνών προστασίας των θέσεων φωλεοποίησης και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών για το ρόλο τους στα φυσικά οικοσυστήματα.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδρ/μίας της ΠΑΜΘ, την Δασική και την Πυροσβεστική υπηρεσία, την Θηροφυλακή και το WWF Ελλάς πρόγραμμα Δαδιάς, συμβάλλει στην προστασία των γυπών με δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν φύλαξη, καταγραφή, δακτυλίωση, παρακολούθηση ώστε να διαθέτουμε λεπτομερή στοιχεία για τους πληθυσμούς των γυπών και την εξέλιξή τους.