Blog

Δελτίο Τύπου για την επιστημονική παρακολούθηση του Μαυρόγυπα

Άλλη μία αναπαραγωγική περίοδος για το Μαυρόγυπα στέφεται με επιτυχία!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά ολοκλήρωσε την παρακολούθηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Μαυρόγυπα σε συνεργασία με το Τμήμα Περ/ντος και Υδρ/μίας της ΠΑΜΘ και με τη συνδρομή του WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεών του που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Μετά από επτά ολόκληρους κοπιαστικούς μήνες κατά τους οποίους οι γονείς με αφοσίωση έφτιαχναν τις φωλιές, επώαζαν τα αυγά και φρόντιζαν οι νεοσσοί να είναι ασφαλείς και χορτάτοι, 21 νεαροί Μαυρόγυπες κατάφεραν να πετάξουν με επιτυχία στον ουρανό της Δαδιάς. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα στο Εθνικό Πάρκο και μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον του ντροπαλού και ευαίσθητου αυτού πουλιού!
Ο Μαυρόγυπας διατηρεί στη Δάσος της Δαδιάς τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και μία από τις τελευταίες στην Ευρώπη.
Γενικά, ο Μαυρόγυπας είναι εξαιρετικά σπάνιος και διάσπαρτος μέσα στα όρια της κατανομής του, ειδικά στο ευρωπαϊκό τμήμα. Κατά τα άλλα, είναι ένας μόνιμος και αναπαραγόμενος κάτοικος.
Ο Μαυρόγυπας ενηλικιώνεται και ζευγαρώνει για πρώτη φορά μετά τα πέντε του χρόνια, ενώ κάθε ζευγάρι γεννά ένα μόνο αυγό με αποτέλεσμα κάθε νεοσσός να είναι πολύτιμος!
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι μας οι Μαυρόγυπες να συνεχίσουν να ομορφαίνουν τον ουρανό μας, μακριά από δηλητηριασμένα δολώματα και δασικές πυρκαγιές!