Οδικές διαδρομές

Μέρος των παρακάτω διαδρομών είναι χωματόδρομος προσβάσιμος με οχήματα 4×4 ή ποδήλατο. Αν έχετε συμβατικό αυτοκίνητο και θέλετε να περιηγηθείτε στο Εθνικό Πάρκο μπορείτε πρώτα να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Ενημέρωσης για να ενημερωθείτε για την κατάσταση των δρόμων.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδικές διαδρομές είτε μεμονωμένα με δικό τους ΙΧ 4χ4 είτε με όχημα του Φορέα Διαχείρισης, συνοδεία προσωπικού, κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το κόστος ξενάγησης με τα οχήματα και το προσωπικό του Φ.Δ. μπορείτε να καλείτε στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2554032209 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00.

 

Διαδρομή 1: Δαδιά-Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών – Λύρα – Λευκίμη (ποδηλατική διαδρομή)

manitari-diadromes

Αν έχετε αποφασίσει να περιηγηθείτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο, μπορείτε από το Κέντρο Ενημέρωσης Δαδιάς να κατευθυνθείτε προς το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και να κάνετε μια στάση για να απολαύσετε το μοναδικό θέαμα στο χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας, όπου σπάνια αρπακτικά πουλιά τρέφονται ελεύθερα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας θα ακολουθήσετε το δρόμο προς τη διασταύρωση της Δαδιάς, στην Εθνική Οδό, και θα στρίψετε δεξιά μετά τη Λυκόφη. Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας προσεκτικά τη σήμανση στους χωματόδρομους θα οδηγηθείτε σε γεωλογικούς σχηματισμούς σε σχήμα μανιταριού και αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως τα αρχαία πατητήρια, τα οποία χρησίμευαν για το πάτημα των σταφυλιών και ένας ανθρωπόμορφος βράχος. Ακολουθώντας τις πινακίδες, μετά από τη διασταύρωση των Λαγυνών, θα βρεθείτε κοντά στον οικισμό της Λύρας, στο υπόστεγο με τις Μουριές, από όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά διαφορετικά είδη πουλιών. Εκατό μέτρα πριν από την πηγή που αναβλύζει ζεστό νερό θα δείτε το φαράγγι του Προβατώνα με την υπέροχη θέα, για να καταλήξετε στο χωριό της Λευκίμης, από τα παλαιότερα χωριά του νομού, με το μοναδικό για το Εθνικό Πάρκο βραχώδες τοπίο.

 

Διαδρομή 2: Δαδιά – Απολιθωμένο δάσος Λευκίμης – Κιτρινόπετρα – Δαδιά

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό από τη Δαδιά προς Αλεξανδρούπολη, στρίβετε δεξιά στα φανάρια του Προβατώνα και φτάνετε στο χωριό της Λευκίμης. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος της χώρας μας που χρονολογείται περίπου στα 30.000.000-40.000.000 χρόνια πριν από σήμερα και περιλαμβάνει σπάνια φυτικά απολιθώματα σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά προς τον παλιό οικισμό της Κιτρινόπετρας. Στο πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής το τοπίο είναι ανοιχτό και επιβλητικό με τους φυσικούς φράχτες να κυριαρχούν ανάμεσα στα χωράφια και στους οποίους βρίσκουν τροφή και καταφύγιο δεκάδες μικρόπουλα και μεταξύ αυτών μερικά πολύ σπάνια όπως ο Παρδαλοκεφαλάς και ο Αμμοπετρόκλης. Στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει προς την Κιτρινόπετρα και συναντά το ποταμάκι με το πομπώδες όνομα ¨Μέγα ρέμα¨. Στο σημείο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πουλιών. Μεταξύ αυτών ο Κραυγαετός, ο Φιδαετός, ο Σταυραετός, Κεφαλάδες, Μελισσοφάγους κ.α. Στη συνέχεια ο δρόμος ακολουθεί πορεία παράλληλη και πολύ κοντά στο ποτάμι. Κατά την διαδρομή είναι πολύ πιθανό να ακούσετε ή να δείτε κάποιο Σαΐνι να βουτά προς τα σκλήθρα όπου συνήθως φωλιάζει. Η γέφυρα της Πεσσάνης είναι η φυσική κατάληξη του χωματόδρομου ο οποίος συναντά τον ασφαλτόδρομο που συνδέει την Δαδιά με την Αλεξανδρούπολη. Το σημείο αυτό είναι ιδανικό για μικρόπουλα όπως η Μεσοτσικλιτάρα και ο Δενδροτσιροβάκος. Μετά από μια στάση πριν από το ποτάμι της Πεσσάνης για να απολαύσετε τη θέα, θα συναντήσετε τα ερείπια του παλιού οικισμού της Πεσσάνης. Μέσα στα ερείπια του οικισμού διακρίνονται το καμπαναριό, ένα παλιό γεφυράκι σε καλή κατάσταση και οι κάποιες βρύσες με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των παλιών κατοίκων του οικισμού. Εκτός από τα οπωροφόρα δένδρα που κυριαρχούν στον οικισμό, τώρα έχει κατακληστεί από παλιούρια και βάτα στα οποία βρίσκουν καταφύγιο η πολύ σπάνια λιοστριτσίδα, οι τσιροβάκοι,κ.α. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, έχοντας στα δεξιά σας την κορυφή Κάψαλο, θα φτάσετε στο χώρο αναψυχής Κατραντζήδων, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε.

 

Διαδρομή 3: Δαδιά – Λευκίμη – Κάψαλο – Βυρίνη – Δαδιά

diadromi1
Από τη Δαδιά, με κατεύθυνση νότια του Εθνικού Πάρκου, ακολουθώντας την εθνική οδό προς Αλεξανδρούπολη, στρίβετε δεξιά στα φανάρια του Προβατώνα και φτάνετε στο χωριό της Λευκίμης, με το ιδιαίτερο βραχώδες τοπίο, το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τις παλαιότερες εκκλησίες του νομού, με το ξύλινο τέμπλο που χρονολογείται από το 17ο αιώνα και τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, έναν από τους ωραιότερους ναούς της περιοχής με πολλές αγιογραφίες οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 20ο αιώνα και είναι έργα ζωγράφων της Ανδριανούπολης. Επίσης, λίγο πριν από το χωριό θα συναντήσετε το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης με τα σπάνια φυτικά απολιθώματα. Αν ακολουθήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, βορειοδυτικά του οικισμού, θα βρεθείτε στην κορυφή Κάψαλο, την υψηλότερη κορυφή εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου με υψόμετρο 580μ., από όπου μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα όλου του Εθνικού Πάρκου προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ με λίγη υπομονή θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τους γύπες και τα άλλα αρπακτικά πουλιά να πετάνε αρκετά κοντά στην κορυφή. Επιστρέφοντας από το Κάψαλο θα περάσετε από τα ερείπια του οικισμού της Βυρίνης, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε πολλά μικρά πουλιά να γυροπετάνε και στη συνέχεια να συνεχίσετε τη διαδρομή σας για το χώρο αναψυχής Κατραντζίδες. Εκεί μπορείτε να κάνετε μία στάση για να ξεκουραστείτε πριν επιστρέψετε στο χωριό της Δαδιάς.

 

Διαδρομή 4: Δαδιά – Κοτρωνιά – Σιδηρώ – Γιαννούλη – Σουφλί – Κορνοφωλιά – Μονή Δαδιάς

Ξεκινώντας από τη Δαδιά, με κατεύθυνση προς τα δυτικά, κινούμενοι στα όρια του μικρού πυρήνα, παράλληλα με την κοίτη του ποταμού διασχίζοντας το επιβλητικό και πανέμορφο τοπίο θα βγείτε από το φαράγγι και αφού διασχίσετε το ποτάμι θα οδηγηθείτε σε μια κοιλάδα στη συμβολή ενός παραπόταμου όπου με λίγη τύχη μπορεί να παρατηρήσετε πολλά είδη αρπακτικών και μικρόπουλων. Μετά από πέντε χιλιόμετρα περίπου ο δρόμος οδηγεί στο μικρό χωριό Κοτρωνιά όπου παραμένουν ακόμη μερικές οικογένειες. Η θέα από το σημείο αυτό είναι εκπληκτική καθώς φαίνονται οι τελευταίοι λόφοι της οροσειράς της Ροδόπης όπως επίσης και ο κάμπος του ποταμού Έβρου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το τοπίο στην Κοτρωνιά είναι εντελώς ανοιχτό και έτσι ενδείκνυται για παρατηρήσεις πουλιών. Αφού κάνετε μια στάση για να απολαύσετε τη θέα θα κατευθυνθείτε προς τον οικισμό Σιδηρώ με το ανακατασκευασμένο πέτρινο γεφύρι, έχοντας στα δεξιά σας την κορυφή Αντά-Τεπέ, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στο δάσος που θα αποζημιώσει αυτούς που θα αποφασίσουν να κινηθούν στα όρια του Εθνικού Πάρκου. Στη συνέχεια, θα περάσετε από το χώρο αναψυχής Γιρλήσιο και τον οικισμό της Γιαννούλης όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση για να ξεκουραστείτε και να περπατήσετε στο υπέροχο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του 15-16 αιώνα που παλαιότερα συνέδεε τα ορεινά μονοπάτια που οδηγούσαν από τη Σιδηρώ, τη Δαδιά και την Κοτρωνιά προς το Σουφλί, πριν συνεχίσετε το δρόμο σας για Σουφλί. Στο Σουφλί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα μουσεία Μεταξιού, να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια και δοκιμάστε το εξαιρετικό τσίπουρο και τα μοναδικά ντόπια αλλαντικά όπως τον καβουρμά και τα περίφημα λουκάνικα, ενώ στην επιστροφή σας προς τη Δαδιά θα περάσετε από τη Μονή Κορνοφωλιάς και το Μοναστήρι της Δαδιάς.

 

Διαδρομή 5: Δαδιά – Τρεις Βρύσες – Κοτρωνιά – Δαδιά

Ακολουθώντας το δρόμο που πάει προς το χώρο αναψυχής Κατρατζήδες θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις εναλλαγές του τοπίου μέχρι να στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση για Τρεις Βρύσες. Όταν φτάσετε στο ψηλότερο σημείο θα βρείτε το παρατηρητήριο, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Στη συνέχεια, παίρνοντας το χωματόδρομο προς Κοτρωνιά θα περάσετε από τον εγκαταλειμμένο οικισμό Μουκαντέ κοντά στον οποίο έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι και μεγαλιθικά μνημεία (ντολμέν). Επόμενος σταθμός στη διαδρομή σας είναι η Κοτρωνιά με τα παλιά σπίτια και την αμφιθεατρική θέα, ενώ ο δρόμος της επιστροφής κατά μήκος του ρέματος Διαβολόρεμα, το μεγαλύτερο ρέμα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, με την πυκνή παραρεμάτια βλάστηση σφύζει από ζωή.

diadromes-paratiritirio-poulion

Άλλες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι εξής (διαδρομές με συμβατικά αυτοκίνητα ΙΧ):

 

Λουτρός-Πεσσάνη-Κατρατζίδες–Δαδιά

Η διαδρομή αυτή θα αποζημιώσει όσους αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν την Εθνική Οδό για να επισκεφτούν το Εθνικό Πάρκο. Η διαδρομή είναι άνετη, σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με θέα προς τη δυτική πλευρά της αυστηρά προστατευόμενης περιοχής και πολλές εναλλαγές στο τοπίο και τη βλάστηση. Ο δρόμος περνά από τα ερείπια του παλαιού οικισμού της Πεσσάνης και το χώρο αναψυχής Κατρατζήδες για να καταλήξει στη Δαδιά.

 

Δαδιά-Γιαννούλη-Σουφλί

Για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο και δε μπορούν να κινηθούν σε χωματόδρομο, η διαδρομή αυτή είναι ιδανική, αφού θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε με άνεση στο βόρειο τμήμα του ΕΠ, διασχίζοντας τα όρια του μικρού πυρήνα αυστηρής προστασίας, μέσα από Δρυοδάση και μικτά δάση Πεύκης-Δρυός. Στην αρχή η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα με τους φυσικούς φράχτες των μικρών χωραφιών αμέσως μετά τη Δαδιά και στη διασταύρωση του διαβολορέματος πριν ή μετά το ποτάμι όπου είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε Μαυροπελαργούς κατά τη διάρκεια της τροφοληψίας τους,ή ακόμα Κραυγαετό, Βραχοκερκίνεζο, Γερακίνα, Μελισσοφάγους, Ποταμοσφυριχτές να γυροπετούν εκεί κοντά. Στη συνέχεια ο δρόμος φθάνει στη Γιαννούλη όπου λίγο μετά το χωριό ακολουθώντας την ανάλογη πινακίδα και μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου μπορείτε να κάνετε μια στάση για να ξεκουραστείτε και να περπατήσετε στο υπέροχο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του 15ου-16ου αιώνα πριν συνεχίσετε το δρόμο σας για Σουφλί. Στο Σουφλί μπορείτε να θαυμάσετε τα γραφικά κουκουλόσπιτα, να επισκεφτείτε τα μουσεία Μεταξιού και να γευτείτε τα διάσημα λουκάνικα, ενώ στην επιστροφή σας προς τη Δαδιά θα περάσετε από τη Μονή Κορνοφωλιάς και το Μοναστήρι της Δαδιάς.

DIADROMES 3PTYXO_30-6-2014
Δείτε τον χάρτη σε υψηλή ανάλυση