Blog

Θύματα εγκληματικής δράσης με δηλητηριασμένα δολωμάτα, έπεσαν 2 Όρνια, τα οποία βρέθηκαν στο χωριό Άνω Βυρσίνη του Ν. Ροδόπης

Στα όρια ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και συγκεκριμένα στον οικισμό Άνω Βυρσίνη, της Κοινότητας Οργάνης του Δήμου Αρριανών, την Παρασκευή 24 – 04 – 2015 και την Κυριακή 26 – 04 – 2015 βρέθηκαν δύο όρνια, το πρώτο ζωντανό και το δεύτερο νεκρό.

Συγκεκριμένα, το πρώτο όρνιο βρέθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, μόλις που ανέπνεε,  έκανε συνεχώς έμετο και δεν ήταν σε θέση να κινηθεί καθόλου.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης μετέβηκε στην περιοχή, μετά από ειδοποίηση που είχαμε από κάτοικο του χωριού, μαζί με υπαλλήλους του WWF Ελλάς και αφού παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο πουλί το μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η μετάφορά του σε κτηνίατρο, προκειμένου να του τοποθετηθεί ορός, λόγω της εξάντλησης που είχε υποστεί, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε και κατέληξε το επόμενο πρωί.

Στις 26 – 04 – 2015 μας ειδοποίησαν για δεύτερο όρνιο, στην ίδια περιοχή, το οποίο όμως ήταν ήδη νεκρό.

Το δεύτερο νεκρό όρνιο έφερε δακτυλίδι στο ένα πόδι και σήμανση στη φτερούγα (κίτρινη πινακίδα με κωδικό «Κ5L»), οπότε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για όρνιο που έχει δακτυλιωθεί στη Βουλγαρία από την περιβαλλοντική οργάνωση «Green Balkans».

Πραγματοποιήθηκε ξανά επίσκεψη στο χώρο από το Φορέα Διαχείρισης, το WWF Ελλάς, εθελοντές αλλά και  τον εκπαιδευμένο για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων σκύλο του WWF για την εύρεση του δηλητηριασμένου δολώματος αλλά και τυχόν άλλων πουλιών ή ζώων.

Το ευτυχές είναι ότι δεν βρέθηκαν άλλα δηλητηριασμένα πουλιά, στην Ελληνική αλλά και στη Βουλγάρικη πλευρά, αφού την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε έρευνα για τον ίδιο σκοπό από υπαλλήλους της BSPB (Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών) και στην πλευρά της Βουλγαρίας.

Δυστυχώς όμως, δεν βρέθηκαν ούτε οι φόλες (κομμάτι τροφής που περιέχει δηλητήριο και χρησιμοποιείται για τη θανάτωση ζώων) αλλά ούτε και οι υπεύθυνοι αυτής της εγκληματικής ενέργειας, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ας ευχηθούμε ότι, αυτή είναι η τελευταία φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά και ας ελπίσουμε να μειωθεί  ο αριθμός των δηλητηριασμένων ζώων από φόλα.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Άνω Βυρσίνης, για τη μεγάλη ευαισθησία που έδειξαν και την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχαν.

IMG_39291

DSC02782