Blog

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Γυπών

Οι γύπες, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της τροφικής αλυσίδας καθώς επιτελούν εξυγιαντικό ρόλο στη φύση, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος αφού ουσιαστικά καταναλώνουν νεκρά ζώα και απαλλάσσουν τους κτηνοτρόφους από το κόστος αποτέφρωσης των ζώων, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη μετάδοση ασθενειών σε άλλους πληθυσμούς.

Στην Ευρώπη αναπαράγονται τέσσερα είδη γύπα, ο Μαυρόγυπας, Ο Γυπαετός, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, των οποίων οι πληθυσμοί απειλούνται με εξαφάνιση και συνεπώς προστατεύονται από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία. Στη χώρα μας απαντώνται και τα τέσσερα είδη.

Ιδιαίτερα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, έχουν παρατηρηθεί και τα τέσσερα είδη γύπα, με το Μαυρόγυπα να σχηματίζει την τελευταία αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια και να είναι το έμβλημα της περιοχής. Αντίθετα, ο Γυπαετός διατηρεί ένα μικρό πληθυσμό στην Κρήτη, με την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

vultures

Οι γύπες γοητεύουν με το εντυπωσιακό τους μέγεθος, καθώς το άνοιγμα των φτερούγων πλησιάζει τα 3 μ. και έτσι καθίστανται τα μεγαλύτερα πτηνά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται κυρίως στην έλλειψη τροφής, λόγω της μείωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και των αλλαγών στην κτηνοτροφία από εκτατική σε εντατική. Επίσης, έμμεσα μειώνονται από την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και από την καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων τους.

Στο Δάσος της Δαδιάς εφαρμόζονται, εδώ και πολλά χρόνια, μέτρα προστασίας του πληθυσμού των γυπών τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και καταγραφή τους, την τεχνική ενίσχυση της τροφής σε ειδικό χώρο, τη δημιουργία ειδικών ζωνών προστασίας των θέσεων φωλεοποίησης και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ρόλο τους στα φυσικά οικοσυστήματα.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς, το Τμήμα Περ/ντος και Υδρ/μίας της ΠΑΜΘ, τη Δασική και την Πυροσβεστική υπηρεσία και τη Θηροφυλακή, συμβάλλει στην προστασία των γυπών με δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν διαδικασίες φύλαξης, καταγραφής και δακτυλίωσης, αλλά και μεθόδους δορυφορικής παρακολούθησης, ώστε να υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για το γενετικό υλικό τους, για τους πληθυσμούς των ατόμων αλλά και για την εξέλιξη των ειδών.

Το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την προστασία των γυπών, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και παρέχουμε σε όλους τους επισκέπτες του Δάσους Δαδιάς δωρεάν ξενάγηση για να παρατηρήσετε τους γύπες στο χώρο που ενισχύονται τροφικά.

Ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και όλους εσάς που χρόνια τώρα στηρίζετε τις προσπάθειές μας, ώστε να διατηρήσουμε και να σώσουμε αυτά τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.