Δελτίο Τύπου: Νεκρός νεαρός Μαυρόγυπας από άγνωστα αίτια
Άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, στην περιοχή Λύρας-Φυλακτού, όταν έγινε αντιληπτό από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ότι ένας νεαρός μαυρόγυπας, στον οποίο έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έπαψε να μετακινείται και έδινε στατικό σήμα στην περιοχή από τις 9 Φεβρουαρίου.
Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με στέλεχος του WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, καθώς και δασοφύλακες του Δασαρχείου Σουφλίου, μετέβησαν στο σημείο και δυστυχώς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα νεκρό, νεαρό άτομο μαυρόγυπα.
Το νεαρό πουλί συλλέχθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου για λήψη δειγμάτων και άλλες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρέθηκε το πουλί αλλά και στις περιοχές που επισκέφτηκε τις δύο προηγούμενες μέρες, δεν βρέθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλα τοξικά ευρήματα που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν τη λήψη δηλητηριασμένης τροφής.
Ο νεαρός μαυρόγυπας γεννήθηκε στις αρχές του 2018 και τον Ιούλιο τοποθετήθηκε πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια και ταμπέλα σήμανσης στο αριστερό φτερό. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό.
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πολλές απειλές και κινδύνους που διατρέχει αυτό το σπάνιο και «Κινδυνεύον» είδος της ελληνικής πανίδας, καθώς και τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών.
Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και στην έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, την κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω πρόσκρουσης πουλιών στις ανεμογεννήτριες, την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης, αλλά και φυσικά στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που έχουν αυτά τα πουλιά, κυρίως, τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους.
Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.