Blog

COMMON CROSS-BORDER POLICIES FOR FORESTRY PROTECTION

To έργο COMMON CROSS-BORDER POLICIES FOR FORESTRY PROTECTION έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020», στον άξονα προτεραιότητας 2.Α, Θεματικό Στόχο 06, Επενδυτική Προτεραιότητα 6d, Ειδικό στόχο 5.

Το έργο επικεντρώνεται στην εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για τη βιώσιμη προστασία της χλωρίδας και πανίδας σε μια προστατευόμενη περιοχή συνολικής έκτασης 411.115,80 στρεμμάτων .

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών του Kardzhali προγραμματίζει δράσεις με παράγοντες βιολογικού ελέγχου, ασφαλούς από περιβαλλοντικής απόψεως με στόχο τη σημαντική μείωση των οικονομικών απωλειών που προκαλούνται στη διασυνοριακή δασοκομία, αυξημένη ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων των δασών σε βιωτικούς και αβιωτικούς παράγοντες, μείωση των κινδύνων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, εργαλεία αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνου που ελαχιστοποιούν τις χημικές επεξεργασίες.

Το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών της Βουλγαρίας (Forest Research Institute – Bulgarian Academy of Science), επικεντρώνει σε δράσεις αποτελεσματικής προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας από βιολογικούς και ανθρώπινους κινδύνους, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών παρακολούθησης από αέρος, τη βελτίωση των ικανοτήτων του προσωπικού και την ανανέωση του εξοπλισμού.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου “Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου” έχει ως προτεραιότητα την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού των αρπακτικών πτηνών του δάσους, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των εγκαταστάσεων παρακολούθησης και επισκέψεων.

Παραδοτέα Του Έργου

  • Οι επαληθεύσιμες εκροές του έργου, με βάση τις δράσεις των Βούλγαρων εταίρων, ως αυτές
  • περιγράφονται στο εγκεκριμένο τεχνικό δελτίο είναι οι εξής:
  • Αναγνώριση νέων βιολογικών δασικών κινδύνων
  • Αξιολόγηση της ζημίας που προκλήθηκε από αβιοτικούς παράγοντες
  • Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για την προστασία των δασών από τη χρήση φυσικού ελέγχου των παρασίτων
  • Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης
  • Διενέργεια ελέγχου των αποθεμάτων νερού και της παρατηρούμενης μείωσης τους
  • Αξιολόγηση και ταξινόμηση δεδομένων – εφαρμογή ενοποίησης δεδομένων
  • Προετοιμασία πληροφοριακού υλικού για τη διαδικτυακή πλατφόρμα και για τις δύο πλευρές των συνόρων
  • Μέθοδοι ενσωματωμένης οπτικοποίησης δεδομένων για τα στοιχεία που συλλέγονται στη γη και στον αέρα, καθώς και επεξεργασία δεδομένων

Για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου οι εμπράγματες εκροές είναι:

  • Εγκατάσταση 100 φωλιών νυκτόβιων αρπακτικών πουλιών, με ομάδα-στόχο τα είδη Τυτώ, Κουκουβάγια, Χουχουριστής, Γκιώνης και Νανόμπουφος.
  • Εγκατάσταση δύο ασύρματων καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε τεχνητές φωλιές νυκτόβιων αρπακτικών πουλιών (Κουκουβάγια, Χουχουριστής και Γκιώνης) και θα καταγράφουν σε 24ωρη βάση εικόνα και ήχο που θα αποστέλλουν σε υπολογιστή στο Κέντρο Ενημέρωσης.
  • Εργασίες βελτίωσης του κέντρου επισκεπτών, και ιδιαίτερα του εκθεσιακού και εκπαιδευτικού χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του μπορείτε να ανατρέξετε:

–          στην ιστοσελίδα που αφορά στην Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. :      http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htmthe

–          στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.greece-bulgaria.