Blog

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Νέα πυρκαγιά, νέα απειλή για το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Για τρίτη συνεχόμενη φορά σε διάστημα οκτώ μόλις μηνών εκδηλώθηκε πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή 09 Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε δυτικά του οικισμού Προβατώνα, στη νοτιοανατολική περιοχή του Εθνικού Πάρκου και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή συνέβαλλαν στη ραγδαία εξέλιξή της, κατευθυνόμενη προς τα νότια, υπερπηδώντας τις αντιπυρικές ζώνες και απειλώντας τον οικισμό της Λευκίμης. Η πυρκαγιά, ευτυχώς, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, όταν έφτασε στην περιοχή που είχε πληγεί κατά την πυρκαγιά του περασμένου Οκτωβρίου.

Από τα 2.630 στρέμματα, που κάηκαν, με βάσει τους υπολογισμούς του Φορέα Διαχείρισης, τα 930 περίπου βρίσκονται εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, ενώ οι βόρειοι άνεμοι απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς την ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή ζώνη. Οι εκτάσεις που επλήγησαν ήταν δασικές και αποτελούσαν πολύτιμες περιοχές φωλιάσματος για πολλά είδη, ενώ έρχονται να προστεθούν στα 6.000 στρέμματα που είχαν καεί τον περασμένο Οκτώβριο στην ίδια περιοχή. Η προσεγμένη αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με γνώμονα τη διατήρηση της οικολογικής ακεραιότητας και λειτουργιών της περιοχής θα πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο για τη φυσικότερη και γρηγορότερη επαναφορά της οικολογικής αξίας αυτών των περιοχών στο Εθνικό Πάρκο και σε αυτή την προσπάθεια ο Φορέας Διαχείρισης θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δυστυχώς, η φωτιά επηρέασε και το απολιθωμένο δάσος στην περιοχή της Λευκίμης, ηλικίας 40 εκ. ετών, που αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο και τα απολιθώματα του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο πυκνό δάσος της πληγείσας περιοχής, ενώ απείλησε και την περιοχή που βρίσκεται το τουριστικό μονοπάτι του απολιθωμένου, καθώς έφτασε σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από αυτό. Μια πυρκαγιά κοντά σε απολιθώματα μπορεί να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Ευαγγελία Κυριαζή, ΠΕ συντηρήτρια και ερευνήτρια σε θέματα παθολογίας, προστασίας και συντήρησης απολιθωμένων δασών, στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η συχνότητα των πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο τον τελευταίο καιρό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τις αλλαγές των χρήσεων γης τις τελευταίες δεκαετίες συμβάλλουν στην εύκολη ανάφλεξη και στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός τόσο σημαντικού για τη βιοποικιλότητα τόπου και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί είναι μέσα από την ενεργή διαχείριση της βλάστησης, τη συστηματική και συντονισμένη επόπτευσή του και την διαρκή επαγρύπνηση όλων μας.